Módszertani kézikönyv coachoknak és coachingszemléletű vezetőknek I. – II. (a cikk folytatása)

|
2016. február 2. - 10:42

Komócsin Laura kézikönyve nem azért jó választás egy coach számára, mert hiánytalanul tartalmazza azokat az alapvető ismereteket, amelyek a módszertan, illetve eszköztár elsajátításához szükségesek. Még csak nem is azért, mert olyan autentikus modelleket ismertet meg az olvasóval, mint a Komócsin Laura és Benedek Nikoletta által kifejlesztett, első magyar coaching modell, a DIADAL (diagnózis – iránykijelölés – alternatívák – döntés – alkalmazás – lezárás).

A pótolhatatlan érték a coach-asszony óriási tapasztalatában rejlik, azokban a sztorikban és esetekben, amelyeket megélt hosszú és gazdag pályafutása során, és amelyeket élvezetesen tálal fel az olvasó számára. Olyan egyértelmű és mégis nagy hatású következtetések levonására inspirál ezzel, amelyek rávilágítanak a coach fontosságára és arra, hogy mennyire fontos odafigyelni ennek a szakmának az üzenetére (akár a magánéletben is).

A szerző a folyamatmodellek és a coaching eszköztár elemeinek leírása mellett szerepeltetett tanulságos történetekkel azt is el szeretné mondani, hogy nem az a jó coach, aki mindent tud és mindenre fel van készülve (ez eleve lehetetlenség), hanem az, aki empatikusan áll az ügyfeléhez és a hangsúlyt a probléma megoldására helyezi. A cél a harmónia, és nem a versengés, jó példa erre annak a coacholtnak az esete, akinek annyira jól sikerült kezelni a félénkségét, hogy utóbb a főnöke is kénytelen volt coach-ot szerezni maga mellé, hogy meg tudjon küzdeni a beosztott asszertivitásával.

Azok számára, akik coach-nak készülnek, óriási segítséget nyújt, hogy ráébredhetnek: nem kell a képességeikben felülmúlniuk azokat, akiket coach-olnak. Nagyon fontos dolog ez akkor, ha a tanuló később felsővezetőket kíván kísérni ezen az izgalmas úton. A coach feladata a támogatás, a partnerében rejlő emberi lehetőségek és nem utolsó sorban gyengeségek felismerése, a szelíd de határozott tükörmutatás és a finom terelgetés, nem pedig az, hogy saját személyében példát állítson a coach-olt elé.

Coach képzés, mediációs képzés

AJÁNDÉK
ÚJ LÁTOGATÓKNAK!

INGYENES COACHING MINITRÉNING

COACHOK
kiskönyve

szakmai kiadvány
117 napos minitréning
coachoknak, e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések

Cikkek téma szerint