A coach hajónaplója

|
2016. február 28. - 11:49

Daniel Meierrel, a Solution Surfers társalapítójával találkozhattunk már a könyvbemutatók olvasása során (Daniel Meyer: Teamcoaching – Csapatok megoldásközpontú támogatása a gyakorlatban). A felső vezetői coachinggal és teamcoachinggal foglalkozó rendkívül sokoldalú szakember ezzel a könyvével arra vezeti rá a gyakorló coachokat, hogy tanuljanak saját tapasztalataik alapján. Az önreflexió a coach legjobb információforrása Meier szerint, és a Hajónapló keretei kiváló hozzáférést kínálnak ehhez.

40 ülés rögzítéséhez találhatunk a könyvben helyet és előre kialakított vezető célzatú kérdőíveket. A beszélgetések jegyzetelése, az aktuális helyzetben fontosnak ítélt gondolatok és észrevételek rögzítése lehetővé teszi, hogy az adott folyamatban is és a személyes fejlődésünk munkájában is visszanyúlhassunk a korábbi információkhoz.

Inspirációképpen minden beszélgetés-kérdőív mellett rövid történeteket, gondolatébresztő szösszeneteket olvashatunk, amelyekhez hasonlóakat idővel mi is kiemelhetünk saját archívumunkból. A jegyzetek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy két ülés között irányvonalakat, előrelépési lehetőségeket azonosíthasson a coach, de arra is kiváló tükröt nyújtanak, hogy felismerhesse saját hibáit, gyengeségeit, vagy olyan területeket vehessen észre, amelyek a munka során fehér foltként elhanyagoltak maradtak.

A Hajónaplóban elrejtett kérdések magát a coachot is hozzásegítik ahhoz, hogy kívülállóként tekinthessen a közte és ügyfele között kialakult helyzetre, hogy új szemszögből vehesse át az elhangzottakat és így új „fogásokat találjon” a problémán.

A napló vezetése bármely coaching stílusban dolgozó számára nagy segítséget jelenthet, ugyanakkor – mivel Meier maga is ezen a területen dolgozik – elsősorban a brief coaching szakemberek számára lehet előnyös. A jegyzetek és bejegyzések lehetővé teszik, hogy a coach utólag, „hideg fejjel” számba vehesse saját és ügyfele erősségeit, elősorolhassa a cél érdekében bevethető erősségeket és erőforrásokat, újabb és újabb stratégiát állíthasson fel, ha úgy érzi, hogy az ügy megfeneklett vagy tévútra került.

Coach képzés, mediációs képzés

AJÁNDÉK
ÚJ LÁTOGATÓKNAK!

INGYENES COACHING MINITRÉNING

COACHOK
kiskönyve

szakmai kiadvány
117 napos minitréning
coachoknak, e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések

Cikkek téma szerint