Akkreditáció

A Coachiskola.hu keretein belül minden kedves Olvasómnak szeretnék segíteni az abban való eligazodásban, hogy milyen coaching képzést érdemes választania. És ezzel kapcsolatban egy rövid áttekintést nyújtok a hazai coachingképzések akkreditációjával kapcsolatban.

Mit jelent, hogy egy képzés akkreditált?

Egy képzés akkreditációja azt jelenti, hogy valamely szervezet minőségileg megvizsgálja a képzés teljes programját, és ha az bizonyos feltételeknek megfelel, úgy a képzést akkreditálja, azaz tanúsítja a feltételeknek való megfelelést.

Milyen akkreditációval rendelkezhet egy coach képzés?

1) Magyarországon létezik ún. felnőttképzési akkreditáció, amelynek lényege abban áll, hogy felnőttképzési szakértők bevizsgálják a képzést abból a szempontból, hogy az adott képzés személyi (oktatói) és tárgyi (helyszín, oktatói eszközök, nyilvántartások) szempontból megfelelő minőségű-e. Ez minden esetben formai, tehát nem tartalmi minőségi ellenőrzés. (Egy képzés akkreditációja alapvetően akkor kötelező, ha a képzőintézmény állami vagy európai uniós támogatást szeretne igénybevenni a képzése után.)

Az ilyen akkreditációval rendelkező képzések díja nem tartalmaz áfát. Ez a képzőintézménynek jó, mert a képzési díj 27%-át nem kell befizetnie az államkasszába ÁFA-ként, illetve felfogható ez úgy is (és sokan marketingcélból kommunikálják is), hogy a képzés díja olcsóbb, mivel az ÁFÁ-t elengedi a képzőintézmény.

Fontos viszont kihangsúlyozni, hogy az általános coachingképzések területén a képzőintézmények részéről egyre divatosabb a fenőttképzési akkreditáció meglétének kihangsúlyozása, pedig az nem jelent semmilyen felsőfokú vagy szakmai tanúsítást. Amennyiben valaki államilag elismert, diplomának minősülő oklevelet adó, több féléves képzést keres, úgy felsőoktatási intézmények általánosabb jellegű szakjait javasoljuk (pl. pszichológus, szociális munkás, mentálhigiénés szakember).

2) A coaching területén létezik egy nemzetközi magánszövetség (ICF), amely az általános coach képzés elvégzése és igazolt szakmai tapasztalat esetén a kérelmező coachoknak akkreditációt ad ki szakmai szintjükről.

Azoknak, akiknek olyan terveik vannak, hogy nemzetközileg akkreditált coachok szeretnének lenni, általános coach képzés elvégzése (majd szakmai tapasztalat megszerzése) javasolt, amely alapján kellő szakmai tapasztalattal akkreditáltatják magukat. A hazai tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a leendő ügyfelek ezt az akkreditációt nem ismerik, nem figyelik vagy keresik.

Elsősorban tehát ez az akkreditáció önmagunk számára lehet egy fontos mérföldkő, növelheti az önbecsülésünket, a képzettségünk “diploma-jellegét” erősítheti meg a magunk számára, illetve a szakmán belüli PR-unk szempontjából fontos.

A legfontosabb tudnivaló

Hiába érezzük úgy, hogy egy új szakmát tanulunk: a coachképzés elvégzése nem jelenti azt, hogy egy új pályán könnyedén új karriert építhetünk. Mindenkinek magának kell megteremtenie a saját klientúráját. A magyar valóság az, hogy nincsenek meghirdetett coach állások.

Fontos azt is látni, hogy az ügyfelek számára a coach hitelessége és hozzáértése nem abból fakad, hogy valaki milyen „csiribiri” képzést végzett, hanem abból, hogy tud-e valóban segíteni nekik vagy sem. Ha valaki csak “próbálkozik”, nem lesz képes felépíteni egy működő, jó hírű coaching vállalkozást.

Bízom benne, hogy sikerült segítenem a tisztánlátásban, és nagyon sok örömöt kívánok coaching tanulmányaihoz! :)

 

AJÁNDÉK
ÚJ LÁTOGATÓKNAK!

INGYENES COACHING MINITRÉNING

COACHOK
kiskönyve

szakmai kiadvány
117 napos minitréning
coachoknak, e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések

Cikkek téma szerint