Coaching – A vezetői szerep és feladat tudatosítása

|
2016. február 4. - 10:49

Mary Beth O’Neill könyve kifejezetten arról a coach-területről szól, amikor a szakember vállalatok felső vezetői számára segít a lehető legnagyobb teljesítményt kihozni magukból és a munkatársaikból is. Különleges terület ez, hiszen rendkívül nagy felelősséggel dolgozó kiemelt szakemberek önmagukban sem hétköznapiak, ahogy az addig kifejtett (és tovább fokozandó) teljesítményük se becsülhető le.

A szerző saját karrierjét sem aprózta el: coach-i működése 25 éve alatt Fortune 500 és 100 listás cégek elnökeivel, alelnökeivel, igazgatóival, felső vezetőivel dolgozott együtt. Legfőbb vesszőparipája, hogy coach-oltjait a csoportjaikon belüli együttműködések fejlesztése révén vezeti sikerre (vagyis kvázi coach-ot képez az ügyfeleiből is).

Vezetőknek tanácsot adni óriási felelősségnek tűnik, a coach óhatatlanul is azt érezheti, hogy ő maga vállal felelősséget a vállalat sikeréért. Pedig a vezetői coachingra is ugyanazok a szabályok érvényesek mint minden más esetre: intuícióval és mély empátiával kell terelgetni az embert saját maga megismerése, és autonóm felismerései felé.

Senki – még egy mégoly tapasztalt vezetői tanácsadó vagy coach sem – vállalhatja magára annak a felelősségét, hogy egy nagy hatalmú ember helyett dönt, de megteheti, hogy rávezeti, és folyamatosan inspirálja arra, hogy támaszkodjon az érzelmi intelligenciájára – ahogy M. B. O’Neill fogalmaz: gerinccel és szívvel hozza meg a döntéseit –, és tartsa nagyra az emberi kapcsolatokat.

A könyvben bemutatásra kerülnek a legfontosabb módszertanok és azok gyakorlati alkalmazásai. Külön figyelmet szentel annak a felállásnak, amikor a vezető vezetőjét is bevonják a munkába, továbbá bemutatja a csoportos kontra egyéni coach-munka eltéréseit. Irányelveket mutat fel a felsővezetők számára azzal, hogy részletezi álláspontját az értékelési rendszerekről, hiszen ha a közös munka jól sikerül, akkor a vezető később coach-a lesz saját beosztottjainak, hogy őket is a sikeresség és kiemelt teljesítmények világába juttassa el.

Coach képzés, mediációs képzés

AJÁNDÉK
ÚJ LÁTOGATÓKNAK!

INGYENES COACHING MINITRÉNING

COACHOK
kiskönyve

szakmai kiadvány
117 napos minitréning
coachoknak, e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések

Cikkek téma szerint