Coaching – a csúcsteljesítményért

|
2016. február 3. - 10:47

Igazi csemegének ígérkezik a coach-könyvek kínálatában ez a könyv, és nem csak (vagy nem elsősorban) a témaválasztása miatt. A szerző Sir John Whitmore nem hétköznapi ember. A lovagi címet édesapjától örökölte, aki katonai pályafutása során nyerte azt el. Pályafutását Forma-1-es pilótaként kezdte, majd számos sportág edzői képesítését megszerezte (vagyis mondhatjuk, hogy igazi coach, a szó eredeti, angol értelmében). Edzői pályafutása során kezdte kifejleszteni a coach-típusú edzői szemléletet, amely a folyamatos instruálás helyébe a kérdésfeltevést helyezte.

Az új attitűddel igyekezett elkerülni, hogy a sportoló újabb stresszforrást kapjon az edző személyében, aki állandóan megmondja mit hogyan csináljon, és inkább terelgetni próbálta a coaching alanyát. Mindezt oly módon, hogy őt magát igyekezett különféle eszközökkel ráébreszteni, hogy mi volna számára a helyes út a siker felé.

Tehát Whitmore a sport területéről indította el a coach-szemlélet kidolgozását, innen terjesztette ki a vállalati vezetőkre, és napjainkra már az egész társadalomra. Véleménye szerint a sport területén még mindig nem tudott elterjedni a coach-szemlélet, ahogy a gazdaság területen is igen lassan és nehézkesen veszik át azt a régebben jelen levő és tevékenykedő vezetők. Mindkét területen veszélyes ez a hozzáállás, mert az új és feltörekvő nemzedék viszont a génjeiben hordozza a nyitottságot erre a vezetési módra, és így félő, hogy rövid időn belül „lenyomják” a nagy múltú riválisokat.

Előadásaiban Whitmore rendszerint kitér arra is, hogy milyen problémákat okoz a társadalomban, hogy a politikai vezetők sem hívei a coach-szemléletnek. Gyakran az iskolák rossz tanítási módszereit hozza példának (amely tükre a társadalmi hozzáállásnak), ahol a cél a gyermekek tárgyi tudásának fejlesztése jelenti, és az lehet sikeres, aki magas IQ-val rendelkezik. Holott a világban az tud jobban érvényesülni, aki a működésének, döntéseinek irányítását inkább az EQ-jára, azaz az érzelmi intelligenciájára bízza. Mivel az emberi teljesítmények kibontakoztatása előtt a leggyakoribb gát a félelem, az volna az egyik legfontosabb cél, hogy mindenkit megtanítsunk legyőzni vagy legalább kezelni saját mumusait.

Könyvében részletesen bemutatja saját elképzeléseit a coach munka területén, valamint saját fejlesztésű GROW (goals (célok) – reality (valóság) – options (lehetőségek) – will (a jövőre vonatkozó kérdések)) modelljét.

Coach képzés, mediációs képzés

AJÁNDÉK
ÚJ LÁTOGATÓKNAK!

INGYENES COACHING MINITRÉNING

COACHOK
kiskönyve

szakmai kiadvány
117 napos minitréning
coachoknak, e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések

Cikkek téma szerint