Baracskai Zoltán: Profi coach

|
2016. február 23. - 11:07

Az Eszes könyvek sorozatban megjelent kötet Baracskai Zoltánnak, a hazánkban rendkívüli elismerést szerzett coach, coach-tanárnak a szakmai tudás útvesztőin, mint tárlatvezetésen elmesélt önéletrajza. Tanítványai azt mondják róla, Baracskai „fatális coach”, vagyis szó se lehetett arról, hogy más legyen, így teljesítette be a sorsát, sőt segít másokét is beteljesíteni, hiszen a „minden coachok coacha”, számos szakmai generáció köszönheti neki a létét.

A Profi coach című kötet, szigorú neve ellenére is a szerző által mindennél fontosabb szabadságot képviseli: nem szakkönyv, nem tanít, csak mesél és mesél. Beszél arról, hogy milyen a coach és mit csinál és mindezt szinte festői eszközökkel teszi, hiszen a jó coach nem diktál, csak inspirál és terelget. Baracskai szerint a jövő nyelve elvesztve a szó didaktikusságát vesz egy jobbost a festészet felé és képi nyelven fogja kifejezni magát (nem mellesleg ezzel visszatér őseink nyelvéhez, amelyben a szimbólumok sokkal többet értek a szavaknál). A coachnak nem feladata elmagyarázni, az ő célja, hogy felidézzen az ügyfélben dolgokat, kihívjon a fényre vonásokat, megemlékezzen jellegzetességekről, előcsalogasson késztetéseket, megpendítsen vágyakat és a hozzájuk rendelt erőforrásokat.

A profi coach sokkal több mint coach, véli Baracskai, és ami ez után jön, azon nem is csodálkozhatunk, hiszen ő maga rá a példa: a coachnak énképe van, amely illeszkedik egy világképbe, amely rugalmasan változik, mégis bizonyos szempontból megingathatatlan – azaz szabad ember. A profi coach és ügyfele együtt tanulnak és tanítják egymást, együtt gyógyulnak és gyógyítják egymást, együtt lélegeznek, együtt dobban a szívük, mégis szabadok és szabaddá teszik egymást.

A szerző sort kerít egy rendkívül ritkán tárgyalt, pedig nélkülözhetetlen témára: mit jelent az, hogy egy szervezet (cég, üzleti csoport, team stb.) nincs rendben vagy fejlesztésre szorul? Nagyon fontos ennek megfogalmazása, hiszen a fejlesztésnek, gyógyításnak és bármiféle előrelépésnek akkor van értelme, ha meghatározzuk, hogy honnan és lehetőleg azt is, hogy hová akarunk eljutni, mit szeretnénk változtatni. A válasz: az a szervezet/személy coach-olandó, ahol elveszett a harmónia és a cél az új rend megtalálása.

Coach képzés, mediációs képzés

AJÁNDÉK
ÚJ LÁTOGATÓKNAK!

INGYENES COACHING MINITRÉNING

COACHOK
kiskönyve

szakmai kiadvány
117 napos minitréning
coachoknak, e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések

Cikkek téma szerint