A coaching módszertana

|
2016. február 19. - 10:50

A kötet szerzője, Mick Cope nem álmodozott arról, hogy coach lesz, „ha nagy lesz”. Ő arra tette fel az életét, hogy embereknek és cégeknek segítsen kihozni a legtöbbet magukból, így lett belőle céges tanácsadó, coach és számos sikerkönyv szerzője. Saját maga a trénerségen és az íráson kívül elhivatottsága harmadik bázisát a zenélésben azonosítja, amivel érdekes módon nincs egyedül a coachok világában (így van ezzel Daniel Meier, a Solution Surfers társadalapítója és alelnöke is).

Cope egyik vesszőparipája, hogy az embernek nem pályát, élethosszig tartó munkahelyet kell választania, hanem saját belsejéből kell tudnia olyan kincseket a világra hozni, amire annak szüksége van. Véleménye szerint a legfontosabb, amit tehetünk magunkért, hogy definiáljuk kik vagyunk, mitől vagyunk azok akik, és hogy merre tartunk. A sikeresség kulcsa az emberi sajátosságainkra épített vezetői szerep, a személyes hatékonyság és a kapcsolati hálónk, hiszen ezekre alapozva tudjuk saját karrierünket felépíteni.

A coaching módszertana című könyvben (amelynek eredeti címe The 7 Cs of coaching) bemutatja a hatékony coaching folyamat hét szakaszát. Mindenekelőtt azonban leszögezi, hogy a coaching csak akkor lehet sikeres, ha az együttműködés alkalmas arra, hogy a coachingolt partnerből is coachot csinál. Vagyis megtanítja őt arra, hogy milyen módszerekkel vetkőzheti le rossz szokásait, hagyhatja el negatív és lehúzó berögződéseit, gondolatait, hogyan cserélheti berögzült viselkedési mintáit azoknál sokkal hatékonyabbakra. Ez bizony nem két perc.

A sikeres coaching alapja szerinte a mély bizalomra épülő, szoros együttműködés, amelyben a coach alaposan megismeri „pártfogoltját”, annak árnyékba szorított, negatív oldalát is, hiszen pont abban kell segítenie neki, hogy hogyan küzdje le saját lélektani akadályait.

Az általa együttműködő coachingnak nevezett módszer hét szakasza: 1. az ember és a probléma megértése, 2. a tünetek felismerése, az erőforrások azonosítása, 3. megoldás kigondolása, 4. a megoldás megvalósítása, 5. a működőképesség ellenőrzése, 6. a fenntarthatóság ellenőrzése, 7. ünneplés és búcsú.

A hétlépcsős módszertant egy korábbi könyvében vezette be, amely sajnos még nem jelent meg hazánkban magyarul (The 7 Cs of consulting).

Coach képzés, mediációs képzés

AJÁNDÉK
ÚJ LÁTOGATÓKNAK!

INGYENES COACHING MINITRÉNING

COACHOK
kiskönyve

szakmai kiadvány
117 napos minitréning
coachoknak, e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések

Cikkek téma szerint