Provokatív tanácsadói stílus

|
2016. február 26. - 11:45

A coachingnak, mint tevékenységnek számos eszköze van, amellyel a felek elősegíthetik az együttműködést, az egymás iránti bizalom kialakulását, illetve amellyel a coach segítheti partnerét saját útjának megtalálásában. Attól függően, hogy ezek közül az eszközök közül ki melyikre helyezi a hangsúlyt, melyeket használ nagyobb meggyőződéssel, a coachingnak eltérő ágazatai alakultak ki, mint a brief coaching a wingwave coaching, vagy például a provokatív coaching, amelyről E. Noni Höfner könyve szól.

A coaching minden ága alkalmazza a komfortzónából való kibillentést technikáját, hiszen ha abból indulunk ki, hogy saját fejlődésünk akadályai mi vagyunk, akkor az előre lépésnek ez alapfeltétele. A rossz berögződések, a félelemből járt utak, vagy azok az ösvények, amelyeken egyszerű megszokásból eszünkbe sem jutna elindulni, mind-mind láthatóvá válnak, ha a coach valamilyen eszközzel eléri, hogy más szemszögből tekintsünk az életünkre és/vagy magunkra, mint ahogy megszoktuk.

A provokatív coaching erre a kibillentésre teszi a hangsúlyt, ugyanakkor nem kell félnünk sem tőle, hiszen a célja nem a bosszantás, hanem azoknak a mélyre rejtett dolgoknak az előcsalogatása, amelyek sokat lendíthetnek a fejlődésünkön. Tény, hogy a provokatív coaching igénybevételére érdemes lelkileg is felkészülnünk, de piszkálódás helyett inkább arra kell számítanunk, hogy finom humorral átszőtt görbe tükröt kapunk arról, hogy mennyire nem kell félnünk számos dologtól.

Ha vállaljuk a provokációt, képesek leszünk a coach-csal együtt nevetni, szépen lassan azt fogjuk észre venni, hogy a kezünkbe kapjuk újra az életünket, hiszen a félelem az, ami a legjobban képes beszűkíteni az életteret. Ha megvizsgáljuk valamely vágyunkat, tervünket, még mindig jobb, ha végül mi magunk „szanáljuk ki”, mondván, nem vagyunk alkalmasak rá, mint ha meg se nézzük, vagy éppen beletörik a bicskánk. Szerencsére azonban általában a másik verzióra szokott fény derülni: állunk kéztördelve egy ajtó előtt, ami régen tárva-nyitva áll előttünk, és saját akadályaink miatt nem merünk belépni.

Ez – és még sok minden más is – kiderül a könyv második részében olvasható esetleírásokból. Az egyes sztorik a provokatív coaching egy-egy szegmensére, egyes eszközeinek alkalmazására, hatékonyságára világítanak rá. Coachok számára nagy tapasztalati tőkét, potenciális partnerek számára rendkívüli megnyugvást hoznak ezek az esetek, amelyek gyakran egymással is összefüggenek, ezért felborított sorrendben is újra meg újra elolvashatóak.

Coach képzés, mediációs képzés

AJÁNDÉK
ÚJ LÁTOGATÓKNAK!

INGYENES COACHING MINITRÉNING

COACHOK
kiskönyve

szakmai kiadvány
117 napos minitréning
coachoknak, e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések

Cikkek téma szerint