Megoldásközpontú coaching gyermekekkel és fiatalokkal: a brief megközelítés

|
2016. február 25. - 11:29

Több szempontból is izgalmas kötet olvasásán törjük a fejünket, ha Harvey Ratner és Denise Yusuf könyvének elolvasásán gondolkodunk. A brief coaching, azaz a megoldásközpontú vagy gyors coaching a szakmán belül különleges területnek mondható, de arról is ritkán hallhattunk, hogy ezt az módszert, illetve annak eszközeit gyerekekkel való munkában alkalmazták volna.

A brief coaching legfőbb jellemzője, hogy szakít a múltbeli tapasztalatok és a jelen helyzet elemzésével, egyetlen fókuszát a jövőbe helyezi, annak is arra a pontjára, amelyet úgy hívnak: cél. Ehhez mindössze a szükséges erőforrások azonosításáig foglalkozik a jelennel, és ezen túl minden erejét a megoldások keresésére koncentrálja.

Miért lehet egy gyermeknek szüksége arra, hogy megismerkedjen ezzel a módszerrel, illetve arra, hogy megismerje, milyen egy felnőttel a brief coachingban együtt dolgozni? A dekoncentrált, szégyenlős, negatív beállítottságú, lemondó, önbizalomhiányos gyermek számára napjainkban nagyon nehéz az iskola teljesítményfókuszú világában a beilleszkedés, és a megfelelő teljesítmény/eredmények prezentálása. Az ő számukra ez a lendületes, könnyen érthető és nem utolsósorban rövidtávú eredményekkel kecsegtető módszer igazi megváltás lehet.

A másik fontos terület, ahol a gyermekekkel való közös munkának kiváló platformot kínál a brief coaching, a terápia. Akármilyen lelki válság, tragédiából való kilábalás, könnyebben mehet a gyerek számára, ha megtanulja a brief coaching lépéseit: jövő-irányultság, működő dolgokra való támaszkodás és még több ilyen keresése, erőforrás-alapú egyeztetés, a fejlődés hangsúlyozása, a jó kimenet elvárása vagyis a pozitív jövőkép megalkotása.

A hagyományossal összehasonlítva a breif coaching sokkal inkább illik a gyermekek gondolkodásához és működéséhez. A pozitív jövőkép felállítása, a terhelő múlt figyelmen kívül hagyása, az erőforrások összpontosítása, és a lendületes, mégis rövid lépések megtétele illik a fürge, ugyanakkor hosszú távon koncentrálni nem tudó gyermeki észjáráshoz, és hozzájárulhat, hogy a lehető legtöbbet hozza ki belőle.

Coach képzés, mediációs képzés

AJÁNDÉK
ÚJ LÁTOGATÓKNAK!

INGYENES COACHING MINITRÉNING

COACHOK
kiskönyve

szakmai kiadvány
117 napos minitréning
coachoknak, e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések

Cikkek téma szerint