Tranzakcióanalízis a coachingban – Professzionális coaching technikák a játszmák és sorskönyvek modelljei alapján

|
2016. február 22. - 11:04

Újabb határterületi utazás várja a coaching iránt érdeklődőket: Ulrich és Renate Dehner az orvostudományhoz, ezen belül is a pszichoterápiához nyúl eszközökért, amelyeket a professzionális coachingban felhasználhatónak ítélnek.

Mi az a tranzakcióanalízis? Eric Berne lengyel származású kanadai pszichiáter, aki felnőtt korában az Egyesül Államokban élt, az Emberi játszmák című kötetével vált ismertté. Ő fejlesztette ki a tranzakcióanalízis elméletét, amelynek alaptételei szerint mindenki eredendően egészségesnek születik, aki érzelmi zavarokkal küzd, az is teljesértékű emberi lény, és minden pszichiátriai zavar gyógyítható.

A tranzakció analízis része az említett könyvben kifejtett játszmaelmélet, a sorskönyvelmélet és az énállapot-modell, amely az emberben aktuálisan jelen levő viselkedés, a gondolatok és az érzések összessége. A tranzakcióanalízis eszközeivel rendkívül részletes és plasztikus modell állítható fel a vizsgált személyről gyorsan, amely kevés információt használ, mégis rendkívül hasznos és eredményes információforrásként szolgál.

A Dehner-házaspár könyve példák során át mutatja be, hogy hogyan alkalmazzák Berne elgondolásait a coaching területén, kezdve a probléma azonosításával és rendkívül gyors és hatékony elemzésével, majd az ügyfél belső gátjainak lebontásával, s a belső környezet átalakításával.

A tranzakcióanalízis részletesen kidolgozott – és a maga idejében igencsak formabontó –, a pszichiátria fejlődéstörténetébe gondosan integrált elgondolása rendkívül hatékony eszközt ad a coach kezébe, amely a saját területén akár versenyelőnyt is jelenthet számára. Az ügyfél „működésének” gyors átlátása, a különféle helyzetek kialakulásának megjósolása, annak megértése, hogy miért viselkedik adott módon egy-egy helyzetben, és rövid felvázolása annak, hogy mennyiben kellene ezeken változtatni, igen meggyőző belépő lehet egy-egy projekthez.

Ha sikerül az ügyféllel megértetni, hogy miért viselkedik úgy ahogy, az fél siker…

Coach képzés, mediációs képzés

AJÁNDÉK
ÚJ LÁTOGATÓKNAK!

INGYENES COACHING MINITRÉNING

COACHOK
kiskönyve

szakmai kiadvány
117 napos minitréning
coachoknak, e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések

Cikkek téma szerint