Teamcoaching – Csapatok megoldásközpontú támogatása a gyakorlatban

|
2016. január 31. - 12:41

Az, hogy egy coach egyénekkel vagy csapatokkal dolgozik-e, a munkamódszereinek és eszközeinek megválasztásában óriási szerepet játszik. Nincs könnyű dolga annak, aki abba a nagy fába vágja a fejszéjét, hogy egy egész csapatot vezessen végig a közösen kitűzött célhoz vezető úton, hiszen a csapatot alkotó egyének, a közöttük levő viszonyok (esetleg feszültségek), a csapatmunka igényelte körülmények mind-mind bizonytalansági tényezőt jelenthetnek egy ilyen munka során. Valószínű, hogy erre az egyik legjobb módszer a megoldásorientált vagy brief coaching, amely egyszerűségénél fogva alkalmas a bonyolult helyzetek megoldására is.

Daniel Meier, a könyv szerzője a svájci központú Solution Surfers elnevezésű, nemzetközi coach, tréner és konzultációs cég egyik alapító tagja és igazgatója. Kiemelt területei a brief coaching és a team coaching, az ezeken folytatott munkája tizenöt éve tart nagy sikerrel, és számos könyvet is írt a témákban (egyedül vagy társszerzőkkel).

A hosszú és gazdag pályát bejárt, elismert szakember (volt tanár, profi zenész és cégvezető) műveit saját bőséges tapasztalataira alapozza, miközben soha nem feledkezik meg arról, hogy olvasóit, hallgatóit is bevonja a tanulás/tanítás folyamatába. A csapatoknak szóló megoldásközpontú coaching területén ő fejlesztette ki a „SolutionCircle”, azaz a megoldás köre elnevezésű módszert. Módszereit ő maga is oktatja, jellegzetes, kifejezetten interaktív módszerével, amelynek fokozott bevésődését valós példák feldolgozásával és gyakorlati feladatok megoldásával is támogatja.

A Teamcoaching című könyv a SolutionCircle modell részletes leírását tartalmazza. A szerző nem csak bemutatja a modellt, hanem arról is részletesen beszámol, hogy hogyan tehetjük lépésről-lépésre a csapat életének részévé azokat a meglátásokat, amelyeket a modell tartalmaz. A magyarázatot a szerző teletűzdelte saját tapasztalatából kiemelt gyakorlati alkalmazási lehetőségekkel is.

A csapatokkal való coach munka sajátosságait, a csapat coaching és a megoldásközpontú megközelítés összeegyeztetésének lehetőségeit a szerző saját modellje alapján méri fel és mutatja be. A csapat erősségeinek azonosítása, a motorként alkalmazható kiválóságok kiválasztása és erejük megsokszorozása, a csapat fejlődésének kulcsává válhat, miközben a csoporton belüli racionalizálás segíti az előre lépést. A megoldásorientált módszer garantálja, hogy a coach folyamat egyszerű, átlátható, megvalósítható és rövid lesz.

Coach képzés, mediációs képzés

AJÁNDÉK
ÚJ LÁTOGATÓKNAK!

INGYENES COACHING MINITRÉNING

COACHOK
kiskönyve

szakmai kiadvány
117 napos minitréning
coachoknak, e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések

Cikkek téma szerint