Coach szemlélettel a munkahelyen

|
2016. február 27. - 11:47

Az eddig közzétett könyvismertetőinkben és cikkeinkben írottak alapján sokan azt gondolhatnák, hogy a coaching kizárólag azok számára fontos, akik valamilyen vezetői, illetve a társadalom szempontjából valamilyen kiemelt szerepben élnek és/vagy dolgoznak. Természetesen a coach-olás nem a vezetők előjoga, sőt nem kell atomtudósnak vagy feltalálónak lenni ahhoz, hogy érdemes legyen egy ilyen folyamatba belevágnunk.

A coaching egyik legfontosabb területe a munkahelyeken végzett munka, és nem kizárólag a vezetői és vezetési feladatok „gatyába rázását” illetően, hanem a munkatársak egymás közötti viszonyainak harmonizálása céljából is. Hazánkban az elsők között (ha nem pont elsőként) jelent meg Julie Starr brit coach könyve, amely a coaching munkahelyi felhasználásának lehetőségeit mutatja be.

Rendkívül hasznos, hogy helyzetgyakorlatok révén teszi számunkra érthetővé, hogy pontosan milyen szituációkban, milyen viszonyrendszerekben és mely problémák megoldása érdekében érdemes/lehetséges a coach szakmához, a coach szemlélethez nyúlnunk.

A könyv részletes magyarázatai a szakmailag kívülállók részére is érthetővé teszik a coaching módszertanát, eszközeit, sőt egyfajta mini coach-tanfolyamot kínálnak. Az egyik legnagyobb tapasztalat, amelyet ez a könyv nyújthat a hétköznapi munkavállaló számára az, hogy minden coach és coachként viselkedni kívánó ember számára az az elsődleges, hogy megtanuljon felelősséget vállalni saját véleményéért, döntéseiért és viselkedéséért.

Az ezt követő feladatok – a tudatosság kifejlesztése, az asszertivitás, a kreativitás előcsalogatása, az új nézőpontok észrevétele – mind-mind erre épül, egy újfajta gondolkodásmód elsajátítása, saját korlátaink és berögződéseink elhagyása nyomán.

Természetesen gyakorló coachok számára is nagyon hasznos olvasmány ez a könyv, hiszen számos olyan problémát jár körül, keresve a megoldásokat, amellyel ők sem kerülhetik el a találkozást. Ilyen például, hogy hogyan kerüljünk közel az ügyfelünkhöz, hogy azonosítsuk az előrelépésünket gátló belső akadályokat, mit kezdjünk a megérzéseinkkel és hogyan vegyük észre a testünk jelzéseit.

Coach képzés, mediációs képzés

AJÁNDÉK
ÚJ LÁTOGATÓKNAK!

INGYENES COACHING MINITRÉNING

COACHOK
kiskönyve

szakmai kiadvány
117 napos minitréning
coachoknak, e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések

Cikkek téma szerint